Periskop 2022: Moja babusja ne poznaje izraz biopower [Nastasja Štefanić Kralj i Matija Kralj Štefanić]

Smijeh, zabava, kultura, ples i akrobatika čekaju vas na sedmom izdanju jedinstvenog festivala suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop u Rijeci!
Festival se održava od 22. 8. do 2. 9. na tri lokacije – HKD na Sušaku, Filodrammatica i Palach uz predstave suvremenog plesa i novog cirkusa te jednu site-specific predstavu. U popratnom programu u ponudi je cirkuska rezidencija, prezentacija rezidencijalnog rada, instalacija i dokumentarac kao dio programa Kino Cirkus te edukativni program uz radionice akrobatike i plesa.
Cjelokupni program možete pronaći na poveznici www.periskopfestival.com.

MOJA BABUSJA NE POZNAJE IZRAZ BIOPOWER
Moja babusja ne poznaje izraz biopower novi je projekt autora Nastasje Štefanić Kralj i Matije Kralja Štefanića nastao kao reakcija na rusku invaziju Ukrajine, a vezuje se na ukrajinsko porijeklo autorice, prije svega činjenicu da njena baka i dalje, za čitavo vrijeme trajanja rata, živi u Berdyansku u Ukrajini, pod ruskom okupacijom. Kako i sam naslov projekta sugerira, autori u projektu kombiniraju iskustveni pristup sa teorijskim uvidima stvarajući intimistički solo koji se odmiče od direktnog političkog agitiranja, ali na drugi način direktno i otvoreno progovara o ideji rata. Njene rodbinske veze s Ukrajinom tako postaju okvir tematiziranja puno širih pitanja o prirodi ljudske egzistencije u svijetu u kojem je ratno stanje normalno, permanentno stanje.

Autorski tim / Ideja i koncept: Nastasja Štefanić Kralj i Matija Kralj Štefanić
Koreografija i izvedba: Nastasja Štefanić Kralj
Dramaturgija: Jasna Jasna Žmak
Tekst: Matija Kralj Štefanić i Jasna Jasna Žmak
Dizajn svjetla: Anton Modrušan
Produkcija: Tena Bošnjaković
Dizajn plakata: Paula Šantić

Nastasja Štefanić Kralj plesna je umjetnica i glazbenica te plesna i glazbena pedagoginja. Završila je preddiplomski i diplomski studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Spada i u prvu generaciju studenata suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je u lipnju 2016. godine završila preddiplomski studij, smjer plesač suvremenog plesa. Osim što se bavi autorskim radom, Nastasja redovito surađuje s domaćim i stranim plesnim umjetnicima. Njezini autorski radovi prikazani su na nekolicini festivala u Hrvatskoj i inozemstvu (Echo Echo Dance Festival (UK), L1danceFest (Mađarska), Periskop (Hrvatska), Bazaar Festival (Češka), Monoplay (Hrvatska), Perforacije (Hrvatska), Tjedan suvremenog Plesa (Hrvatska), Soundance festival (Njemačka), Albanian Dance Meeting (Albanija), Suffolk Shorts Film Festival (UK), Split Film Festival (Hrvatska), Athens Video Dance Project (Grčka). Nastasja je dobitnica brojnih nagrada i stipendija, između ostalog i Rektorove nagrade za koreografiju Cadenza per 6. Radi kao umjetnička asistentica pri Odsjeku glume te kao vanjska suradnica pri Odsjeku plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Matija Kralj vizualni je umjetnik i režiser čiji se rad fokusira na eksperimentalni i dokumentarni film. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku kiparstva te na Odsjeku animiranog filma i novih medija. Čitav autorov opus radova prožet je temom politike prostora na direktan ili indirektan način, a unazad 12 godina Matija Kralj svoje radove aktivno izlaže po zagrebačkim i inozemnim galerijama i događanjima (Galerija Nova, Galerija Miroslav Kraljević, Pogon Jedinstvo, Supplement Art Gallery, University of Aegean, ETH Zurich, Crvena Sarajevo, Goethe-Institut Ankara, Humboldt-Universität zu Berlin, AKTO festival itd.). S Jelenom Pašić osnovao je i organizirao projekt Kulturni Lift, a njegove fotografije mogle su se pronaći u raznim časopisima poput Život umjetnosti (101.izdanje) – naslovna, Funambulist, TAZ.de, Vizkultura, Outsider magazine, Arhitektov Bilten i Libela.


Ulaznice po cijeni od 50 kn / €6,64 (35 kn / €5,65 za učenike/ce, studente/ice, umirovljenike/ce i polaznike/ce radionica) mogu se nabaviti na blagajni HKD-a jedan sat prije početka predstave.
Festivalska ulaznica: 200 kn / €26,54

HKD klub
Skip to content