Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos

Izložba Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos, druga je tematska obljetnička izložba povodom 25 godina djelovanja Galerije Kortil. Kustosku koncepciju izložbe potpisuje Iva Körbler.

Kako bismo u 2022. godini adekvatno obilježili dugo djelovanje galerije Kortil i njene uspješne suradnje s umjetničkom agencijom Kopart kroz promociju najistaknutijih modernih i suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, predviđene su dvije velike izložbene cjeline. Nakon izložbe Ni stijega ni bijega, kustosa Marijana Špoljara, novom izložbom predstavljamo plejadu umjetnika koji su u galeriji postavili samostalne izložbe tijekom proteklog razdoblja. Radi se o djelima umjetnika bez čijeg doprinosa ne možemo zamisliti već danas povijest moderne i suvremene hrvatske likovne scene.

U svojoj izložbenoj koncepciji, kustosica Iva Körbler predstavlja problemski temu pejzaža i motiva iz prirode koji karakteriziraju brojne opuse značajnih hrvatskih umjetnika. Kroz djela Đure Sedera, Borisa Bućana, Jagode Buić, Nives Kavurić Kurtović, Vatroslava Kuliša, Matka Trebotića, Šime Perića, Ede Murtića, Peruška Bogdanića, Brune Mascarellija, Petra Dolića, Ante Kuduza, Dine Trtovca, Dalibora Paraća, Baneta Milenkovića, Dalibora Jelavića i Lidije Šeler tematizirat će se morfološki i stilski različit pristup pejzažu i prirodi, kao i značajna tema Juga, mora i mediteranskog pejzaža koji se javlja u njihovim djelima.

U suprotstavljanju apstraktnog i figurativnog pola, jače ili manje izraženog kolorizma, slabije ili više dinamizirane geste, odnosno, ekspresije ili intimističkog pristupa materiji i temi otkriva se važna dionica hrvatskog suvremenog slikarstva – ali i skulpture – koja se u kontinuitetu polarizira između naglašene ekspresije i kolorističke, lirske, meditativne apstrakcije, kao i prijelazima reduciranog motiva koji ne gubi prepoznatljiva obilježja.

Skip to content