Osijek na udaru brutalne agresije

Dokumentaristička multimedijska izložba Osijek na udaru brutalne agresije na poziv gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića bit će svečano otvorena u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u četvrtak 26. svibnja u 18 sati prigodim obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Putujuća izložba ratnog razaranja graditeljske, kulture i industrijske baštine grada Osijeka tijekom agresije 1991./92. nastala je kao opomena autora na apsurdnost rata i nasilja, a pobudila je veliki interes diljem Europe i Hrvatske i do sada je predstavljena u Bruxellesu, Beču, Budimpešti, Pečuhu, Zagrebu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Đakovu, Belom Manastiru, Osijeku, Laslovu, Čepinu i Splitu.

Vrijedna ratna izložba autora Zlatka Dernaja, predsjednika udruge Heroji Osijeka fotografijama i dokumentarnim filmom autora Branka Peka, predsjednika Zajednice povratnika OBŽ, tvori kolaž individualnih priča o ratnom razaranju grada Osijeka u Domovinskom ratu. Prigodnom svečanošću u Rijeci ova izložba otvara se po 15. puta.

Posjetitelje izložbe autori žele zaokupiti i staviti unutar ratnog okruženja neizvjesnosti, straha, nesigurnosti, nedoumica i egzistencijalne ugroženosti, kako bi se izazvala reakcija, sjećanje, iskazivanje emocija i otpor prema nasilju, razaranju i sveopćoj destrukciji te promišljanja za stvaranje sigurnog okruženja bez zvukova sirena i grmljavine eksplozija, sugerirajući im dijalog i educiranje o razarajućim posljedicama rata i važnosti izgradnje mirne budućnosti za društvo u cjelini.

Reprezentativna i važna izložba upozorenja i memorije na ratna stradanja industrijske, urbane graditeljske i kulturne baštine grada Osijeka 90-ih na autentičan način otkriva pravi karakter Domovinskog obrambenog rata i spoznaju o velikom obolu koji su podnijeli hrvatski branitelji i građani u obrani od agresije.

Konceptualno rješenje ove multimedijske, interaktivne i mobilne izložbe u sebi sadrži jedinstveni interpretacijski plan i konceptualni dizajn. Izložba sadrži kolaž individualnih priča o ratnom stradanju grada tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja. Posebno je namijenjena mladeži kako bi se učenicima i studentima neposredno i dokumentaristički prezentirala najnovija hrvatska povijest. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina te izgradnje sretne budućnosti za sve građane i buduće generacije.
Izložba se sastoji od 33 panela sa 54 fotografije stradanja graditeljske kulturne baštine, industrijskih, javnih i sportskih objekata tijekom agresije na Osijek 1991./92. i 8-minutnog dokumentarnog filma s prikazom najvećih razaranja.

Multimedijska izložba Osijek na udaru brutalne agresije ističe važnost sjećanja i pijeteta na žrtve branitelja i građana, na dane hrabrosti i odlučnosti, herojstva, ponosa i slave pobjednika hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Izložba je postavljena u atriju HKD-a na Sušaku, a može se može pogledati u radno vrijeme Galerije Kortil kroz koju se ulazi, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

HKD klub
Skip to content