MILK Voices: EN-KNAP, Putokazi i Michael Schiefel // performans

Međunarodni plesni i glazbeni projekt MILK Voices nastao je u koprodukciji EN-KNAP Productions i Goethe instituta, a uključuje performans suvremene plesne skupine EN-KNAP, Putokaza i pjevača Michaela Schiefela. Riječki performans koji će se u utorak 15. rujna održati od Korza do arheološkog parka Principij u 18 i u 20 sati dio je mini-turneje koja obuhvaća još Ljubljanu i Berlin.

Projekt MILK Voices inspiraciju pronalazi u priči o Aleksandrinkama, slovenskim ženama uglavnom iz primorske regije koje su početkom 20. stoljeća emigrirale u Aleksandriju u Egiptu da bi kao dojilje radile za bogate francuske i engleske obitelji. To je priča o njihovoj hrabrosti prilikom napuštanja svojih obiteljskih, kulturnih i tradicijskih korijena. A s obzirom na prelaženje granica i tolikih udaljenosti, smisao njih kao dojilja nadilazi i individualno iskustvo. Pjevajući uspavanke one su djeci usadile identitet domovine (Europe) u koju se ta ista djeca desetljećima kasnije „vraćaju“ noseći u sebi sjećanja na nju iako je nikada nisu vidjela.

Gotovo izgubljena u zaboravu vremena, ova priča nam služi kao polazna točka za ispitivanje našeg identiteta, naše domovine i našeg osjećaja domoljublja. Tko smo kao pojedinci, kao zajednice te kako se oblikuju ideje identiteta i odanosti? Je li patriotizam neizbježno povezan s rodnim krajem, nacijom i nacionalizmom? Projekt pomno analizira dominantnu percepciju domoljublja u kojoj je kolektivni identitet definiran podjelom između NAS i NJIH, s posebnim naglaskom na – tko MI nismo. Tumačenje patriotizma koje je isključivo vidi domovinu temeljenu prvenstveno na etničkom, navodno prirodnom, načelu „krvi i zemlje“. Projekt MILK Voices suprotstavlja se tome s promjenjivom paradigmom, temeljenom na uzajamno priznatim i demokratski prihvaćenim društvenim normama, vladavini zakona i pripadajućim simbolima. Tako se privrženost društvu i domovini pokazuje poštivanjem pozitivnih osobina i civilizacijskih normi. To je ono što nas definira i što vjerujemo da svi posjeduju. Takva odanost uključuje sve koji su je prihvatili i žive s njom.

Istraživanje i prva faza projekta započela je u veljači ove godine kada su njegovi autori proveli svoje istraživanje na temu nacionalnog identiteta u Rijeci s članovima TRY theatrea i Putokaza. Suradnja s riječkim snagama planira se nastaviti na projektu i tijekom 2021. godine.

Međunarodnu plesnu skupinu EN-KNAP vodi njegov osnivač, međunarodno priznati koreograf Iztok Kovač i jedina je stalna skupina za suvremeni ples u Sloveniji. Od 2009. godine stalni su izvođači u Domu kulture Španski borci. Do sada su surađivali s više od 30 domaćih i međunarodnih koreografa i redatelja izrazito različitih estetskih pozadina, oživljavajući više od 40 pojedinačnih scenskih komada i filmova. Svoj repertoar predstavljaju kroz više od 40 predstava godišnje, kako kod kuće tako i na međunarodnim turnejama.

Putokazi su osnovani 1984. godine što ih čini jednim od najdugovječnijih glazbenih imena u Hrvatskoj i prepoznatljivim brendom njezine glazbene scene. Pod zastavom Putokaza do sada se izmijenilo deset pjevačkih generacija kroz 500 pjevačica i pjevača čineći ih malom glazbenom školom. Iza te škole nanizano je 14 objavljenih albuma i dva DVD-a. Kontinuirano stvaraju glazbene projekte s ciljem unaprjeđivanja hrvatske glazbene scene s posebnim naglaskom na tradicijsku etno glazbu. Dvaput su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, dobitnici su tri Porina, a 2014. godine i nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi. Miranda Đaković, utemeljiteljica i voditeljica ansambla, dobitnica je Zlatne plakete „Grb grada Rijeke“ za sveukupno glazbeno djelovanje i postignuća, posebno u umjetničkom vodstvu i radu s Putokazima.

Michael Schiefel do danas je objavio četiri solo albuma. Prvi, Invisible Loop (1997.), proglašen je jednim od najperspektivnijih debitantskih albuma desetljeća, a drugo je izdanje – više introspektivni album I don’t Belong (2001.) – dočekan s jednakim odobravanjem kritike. Michaelovi najnoviji solo albumi, Don’t Touch My Animals i My Home Is My Tent izašli su 2006. i 2010. godine. Osim solističkih nastupa, Michael surađuje s mnogim drugim glazbenicima na širokom spektru projekata. Bez obzira u kojem žanru pjeva – bilo to funk i pop s bendom JazzIndeed, moderni jazz s Davidom Friedmanom, s klasično nadahnutim big bendom Thaerichen’s Tentett ili s Platypus Triom u kojem svira i mađarski cimbalo virtuoz Miklos Lukacs – Michaelov višeslojni glas neprestano dobiva pohvale podjednako od publike i kritičara. Od 2001. godine Michael se pridružio Konzervatoriju Franz Liszt u Weimaru kao profesor vokalnog jazza, čime je postao najmlađi profesor glazbe u Njemačkoj.

Skip to content