Milánosz

Glazbeni a capella sastav Milánosz osnovan je 2010. godine i od tada se u njemu izmjenjivalo nekoliko pjevača, a u trenutnom sastavu četiri su pjevača: dvije Slovakinje i dva Čeha.

Poticaj za formiranje ovog benda pjevači su dobili zahvaljujući radu s ukrajinskim etnomuzikologom i pjevačem Jurijem Pastuszenkom, koji i danas skuplja narodne pjesme na ukrajinskom selu. Pastuszenko redovito posjećuje bend, bira najljepše ukrajinske narodne pjesme i uči pjevače da interpretiraju glazbu kao što to i danas čine narodni pjevači na danom području.

Naše zanimanje za ukrajinske (ili rusinske) narodne pjesme (…) traje do danas. Ovdje bih želio skrenuti pozornost na vokalnu skupinu Milánosz koja je trenutno posvećena autentičnoj interpretaciji ukrajinskih narodnih pjesama; pod vodstvom iskusnih etnomuzikologa i sakupljača narodnih pjesama nastupa po cijeloj Češkoj i bez pretjerivanja se može reći da je to najbolja izvedba ukrajinskih narodnih pjesama u našoj zemlji.
R. L. Kindlerová, Acta Musei Nationalis Pragae, 2015.

Uz ukrajinsku folklornu glazbu, bend pjeva bjeloruske, ruske, poljske, slovačke i balkanske pjesme.

Skupljamo ih na različite načine – od svojih majki i baka, snimamo naše strane prijatelje u neočekivanim trenucima, krademo glazbenu dramaturgiju vjenčanja i drugih kršćanskih svečanosti, a nedavno smo otkrili i internet! kaže Dana Račková, suosnivačica benda.

Nakon više od desetljeća na češkoj sceni, bend je obogatio europsku glazbenu scenu desecima koncerata tradicionalne folklorne glazbe u Češkoj, ali i u inozemstvu.


Ulaz je besplatan.

Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od koncerta. Obavezno nošenje zaštitne maske.

HKD klub
Skip to content