Maja S. Franković i Christina Kertz: Gardening for Everyone / Vrtlarenje za svakog

Otvorenje izložbe: utorak 16.11. u 19 sati.

Maja S. Franković i Christine Kertz profesionalno surađuju više godina te su zajednički organizirale više izložbi grafika koje su postavljene u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Izložba pod nazivom Gardening for Everyone / Vrtlarenje za svakog, okupit će po tridesetak grafičkih radova svake umjetnice. Christine Kertz će se predstaviti grafikama u tehnikama dubokog tiska, linoreza i litografijama, a Maja S. Franković grafikama u tehnikama litografije i dubokog tiska. Zajednička tema je biljni svijet i neophodnost rada vlastitim rukama u svome vrtu, a naravno i terapeutsko djelovanje rezultatima rada na zemlj, posebno u sadašnje vrijeme Corone i priličnog ograničenja komunikacije s ostalima. Obje autorice, neovisno jedna o drugoj, već dulje vrijeme obrađuju temu biljnog svijeta.

Maja S. Franković rođena je u Rijeci. Školu primijenjenih umjetnosti Camden Arts Centre pohađala je u Londonu tijekom 1970./71.godine (crtanje i keramika). Diplomirala je grafiku i povijest umjetnosti na Odsjeku za likovne umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 1984. godine, a magistarski studij grafike završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1989. godine.
Od 1971. godine do danas predstavila se je na više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 370 hrvatskih i međunarodnih bijenala i trijenala grafike širom svijeta. Tiskala je 30 grafičkih mape, sama ili u suradnji s renomiranim hrvatskim grafičarima i književnicima, više od 130 bibliofilskih izdanja umjetničkih knjiga kao i brojne objekte od rukom rađenog papira. O njenom radu tiskane su dvije monografije; 2007. i 1998. godine.
Autor je, koautor ili urednik 17 knjiga i publikacija iz područja umjetnosti, grafike, povijesti umjetnosti, glagoljice i skupova o književniku Eugenu Kumičiću. Za svoj rad i stvaralaštvo dobila je četrnaest hrvatskih i pet međunarodnih nagrada i priznanja. Njeni se radovi nalaze u brojnim muzejima, galerijama, knjižnicama, javnim prostorima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Christine Kertz rođena je i živi u Köflachu u Austriji. Od 1987. intenzivno se bavi slikarstvom, uglavnom koristeći se tehnikama akvarela, akrila, miješanom tehnikom te se bavi grafikom i ilustracijom knjiga. Obrazovala se kod vrsnih umjetnika: kod prof. Bauschmida s Akademije u Münchenu; prof. Franz Roglera s Akademije u Grazu te kod profesora Augusta Svobode i prof. Edde Mally u Beču.
Pohađala je od 1990. godine brojne seminare i radionice u Austriji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Završila je izvanredni studij Estetic tracking–artistic fields of experience and acts na Kirchliche Pädagogische Hochschule u Grazu u Austriji.
Učestvovala je na više međunarodnih i nacionalnih umjetničkih projekata u Austriji, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Meksiku, Argentini i Maroku.
Organizirala je umjetničke simpozije u Unterpremstättenu pokraj Graza i Voitsbergu u Štajerskoj u Austriji kao bijenalne manifestacije i izložbe koje su predstavljene po čitavom svijetu. Kao artist-in-residence boravila je u Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji i Maroku. Dobitnica je stipendije JSKD Slovenskog fonda za kulturne aktivnosti.


Za ulazak na izložbu potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati. Obavezno nošenje zaštitne maske.


HKD klub
Skip to content