Lektira na sceni: Instrukcija

Predstava Instrukcija u režiji Lovre Ivankovića prema istoimenom tekstu Eugéna Ionesca, progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja unutar istog. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema, spolna nastranost i seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad.

Radnja predstave započinje kada starom i nemoćnom profesoru na instrukciju dolazi mlada živahna učenica željna znanja, koja priprema doktorat iz prirodnih i humanističkih znanosti. Na početku drame atmosfera među glavnim akterima je ugodna i vesela, no kada profesor shvati da učenica ne poznaje osnove matematike kao npr. zbrajanje dvaju broja, situacija se naglo preokreće. Profesor započinje opterećivati učenicu s nepotrebnim znanjem, činjenicama i podacima, što nju dovodi do potpunog ludila koje eskalira do intelektualnog nasilja. On postaje sve nervozniji i agresivniji, a ona sve više zbunjena, nemoćna i duhovno slomljena. Dolazi do jasnih zamjena uloga i dinamika moći između njih dvoje. Zatim profesorova prava narav izlazi na vidjelo i on izvršava konačan čin ubojstva učenice, koja je njegova četrdeseta žrtva tog dana. Na kraju shvaća što je učinio i pokaje se, no tada je već prekasno.

Izvođači: Lovro Ivanković i Nika Ivančić
Režija: Lovro Ivanković
Asistent režije: Vinko Radovčić
Scenografija: Josip Kresović – Naonar
Kostimografija: Anita Goreta
Oblikovanje svjetla: Frane Papić

Trajanje predstave: 60 min

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na blagajni HKD-a.

HKD klub
Skip to content