La Grande Bellezza

Otvorenje izložbe: utorak 5.4. u 19 sati

Izložba talijanskog automobilskog dizajna rezultat je suradnje Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO. Njome se riječkoj i hrvatskoj publici predstavljaju sami simboli kvalitete i izvornosti koji su svojim stilom postali prepoznatljivi u cijelom svijetu. Made in Italy, kao sinonim te jedinstvene kulture i stila, i dalje osvaja svijet, a područje automobilskog dizajna jedno je od mnogih u kojima se potvrdila čuvena talijanska kreativnost.

Riječkoj se publici nudi bogat pregled dizajnerskih nacrta, fotografija, maketa u stvarnoj veličini te multimedijalnih sadržaja kao što su intervjui s najvažnijim talijanskim dizajnerima automobila i dokumentarne snimke. Kao posebna atrakcija bit će izloženi i legendarni automobili Alfa Romeo Giulietta Sprint iz 1954. i Ferrari 308 GTB iz 1980. godine, oboje iz muzejske zbirke MAUTO.

Giulietta Sprint je u Hrvatskoj poznata kao talijanska ljepotica, predstavljena 1954. godine. Ova moderna i brza jurilica proizašla je iz suradnje čuvene škole Alfa Romeo i Franca Scaglionea, prema čijem dizajnu karoseriju oblikuje Nuccio Bertone. Jedan je od najreprezentativnijih modela talijanskog automobilskog stila i inženjerstva pedesetih godina: proizvedeno ih je više od 177.000 primjeraka tijekom jedanaest godina proizvodnje – za konkurenciju nedostižno.

Dvosjed Berlinetta Ferrari 308 GTB, predstavljen na Pariškom auto salonu 1975., spaja sportske odlike i udobnu, komfornu unutrašnjost. Za Ferrari on je začetnik velikog uspjeha jer će se Berlinetta s motorom V8 u sredini iza vozača prometnuti u glavne zvijezde Cavallina (propetog konjića, Ferrarijev zaštitni znak). Vitka i elegantna linija karoserije izašla je iz Pininfarinijevog studija. Izloženi model pripada prvoj seriji, a prestao se proizvoditi 1985. godine.

La Grande Bellezza također je uzbudljivo putovanje kroz pejzaže, povijest i arhitekturu Italije, majstora fotografije Giorgia Bellie.

Uz riječku Galeriju Kortil, dio izložbe postavljen je od 4. travnja i u Centru Gervais u Opatiji, gdje će posjetitelji moći saznati više o samom muzeju. MAUTO – Nacionalni muzej automobila iz Torina– jedan je od najstarijih u svojoj kategoriji. Za idejni koncept i početnu zbirku muzeja zaslužan je Carlo Biscaretti di Ruffia, torinski aristokrat rođen 1879. koji se cijeli život zalagao za otvorenje Muzeja. Za publiku je otvoren u jesen 1960. u sjedištu koje je projektirao arhitekt Amedeo Albertini. Muzej je, nakon četverogodišnje obnove, povodom proslave 150. obljetnice Ujedinjenja Italije, 2011. zablistao potpuno obnovljen i proširen. Projekt potpisuje arhitekt Cino Zucchi, dok je za posve novi postav, koji je uspješno valorizirao iznimnu zbirku automobila, zaslužan francusko-švicarski scenograf François Confino. Times će MAUTO dvije godine kasnije uvrstiti na popis 50 najljepših muzeja na svijetu.

Izložba La Grande Bellezza kroz talijanski automobilski dizajn ostaje otvorena do 3. svibnja, a moći će se pogledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.
Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe potrebno se unaprijed najaviti na kontakte Galerije.

HKD klub
Skip to content