Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA: Pusta zemlja

Zbog novih epidemioloških mjera predstava je odgođena, a novi datum bit će objavljen u što kraćem roku.


Kakvo se korijenje uhvatilo, koje grane rastu
Iz ovog ruševnog kamenjara? Sine čovječji,
Ne znaš, i ne naslućuješ, jer znaš tek
Gomilu smrskanih idola, u koju sunce blješti,
Gdje mrtvo drvo ne daje sjene, cvrčak olakšanja,
Ni suhi kamen klokot vode. Samo se
sjena krije pod ovom crvenom stijenom,
(uđi u sjenu pod crvenu stijenu),
pokazat ću ti nešto različito
od tvoje sjene ujutro, koja korača iza tebe,
od tvoje sjene navečer, što ti se diće ususret;
pokazat ću ti strah u pregršti prašine.
T. S. Eliot, Pusta zemlja

Nazivom i tematski predstava rezonira s Pustom zemljom T. S. Eliota i koreografski pokušava osjetiti i uhvatiti sadašnji trenutak i konstelaciju ljudi koja ima mogućnost stvarati u ovom osjetljivom i kriznom trenutku. Vrlo je subjektivni i apstraktni odjek odjeka Eliotove Puste zemlje, na način da preuzima određene strukturne i tematske odrednice kao svoje metodološke postavke. To je prije svega fragmentarnost koju predstava odražava i bilježi, ali ju ne rješava, zatim vraćanje mitskim oblicima svijesti (obred, ritual, primitvna kultura) i njihovo jukstapozicioniranje s modernističkim jazom između pojedinca i zajednice, te korištenje nestiliziranog scenskoga jezika i stavljanje fokusa na koreografski izričaj koji je sirov, partikularan i autentičan.

Tematski se bavi krizom moderne civilizacije odnosno moderne svijesti, atomizacijom društva i kidanjem veza između pojedinca i zajednice, pustošijom ljudskog beznađa i čežnje za vodom, čežnje za življenjem iz srca i tijela, potrebe za povezanošću s drugima i cjelokupnim bivstvovanjem.

Pusta zemlja je recentni autorski rad Ivane Peranić, samostalne umjetnice koja se bavi profesionalnim neinstitucionalnim kazališnim javnim djelovanjem već više od 20 godina. Diplomirala je i magistrirala na The International School of Corporeal Mime u Londonu. Surađivala je s eminentnim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima, te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HZSU-a i UPUH-a.

Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području.

Autorski tim:
Koncept i koreografija: Ivana Peranić
Glazba: Enver Krivac
Kostimografija: Tajči Čekada
Dramaturgija: Jorge Correa Bethencourt
Majstor svjetla: Gianfranco Mirizzi
Fotograf: Kristijan Vučković
Dizajn: Ana Somek
Izvođači i ko-autori: Milijana Ćulić, Sanjin Ćuška, Mara Klanjac, Iva Magaš, Lucia Paliska, Davor Pejić i Ivana Peranić.
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Komunikacija: CROWD, obrt za marketing i dizajn
Logistička podrška: Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Financijska podrška: Grad Rijeka i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske


Događanje se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Skip to content