Kazalište Moruzgva: Majstori – PREMIJERA

Riječani ovog rujna dobivaju jedinstvenu priliku da prvi u Hrvatskoj pogledaju novu predstavu Kazališta Moruzgva „Majstori“ u režiji Krešimira Dolenčića. Premijera predstave održat će se 25. rujna u HKD-u na Sušaku, a prema tekstu Ane Tonković Dolenčić glume Jasna Palić Picukarić, Ecija Ojdanić, Matija Šakoronja, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić.

Priča se događa nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusom. Pratimo sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom. I njihove majstore, naravno.

Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebno ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum. Idemo pokušati.

Majstori su oduvijek bili posebna vrsta. Kašnjenja, probijanja budžeta, nejasni troškovnici, otvoreni sukobi, talačke krize, džon obrazi, nesporazumi, ali i anđeoske intervencije kada ih najmanje očekuješ, samo su neki elemenata koje prepoznaje svatko tko je ikada nešto pokušao promijeniti ili popraviti u svome domu.

Kako to izgleda u konkretnom slučaju kazališne predstave? Glumci će pokušati adaptirati nekoliko prostora kako bi publika u duhovitom okviru sagledala dimenzije naših svakodnevnih, malih, ali iscrpljujućih tragedija. Neurokirurga u šahu drži nepismeni radnik, samostalna i ostvarena žena suočena je s patrijarhalnim primitivizmom, profesor filozofije postavlja pločice jer ne može pronaći posao u struci, bivši kockar i narkoman pokušava shvatiti vrijednost novca fizičkim poslom, prezaduženi vlasnik firme za izvođenje građevinskih radova postaje nevjerojatno kreativan lažljivac, samohrana majka udovica kao izvor dodatnih prihoda uzima alat pokojnog muža vodoinstalatera i postavlja cijevi, arhitektica pogoduje vlasniku veleprodaje građevinskog materijala, provizije i provizije, a tu su naravno i vječne regionalne zvijezde viceva, Bosanci i Crnogorci. Adaptacija je Hrvatska u malom, ne znaš bi li se smijao ili plakao. Najvjerojatnije oboje.

Autorica: Ana Tonković Dolenčić
Redatelj: Krešimir Dolenčić
Uloge: Petra Dugandžić / Jasna Palić Picukarić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin / Matija Šakoronja, Hrvoje Barišić, Dražen Bratulić
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Martina Ptičar
Glazba: Mario Mirković

Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na blagajni HKD-a.

HKD klub
Skip to content