Kazališna družina Clou: Svinje

Svinje – mjuzikl u deset prizora, iz života na farmi, dramski je tekst hrvatskog prozaičara i dramatičara Tomislava Zajeca. Dvije sestre na svinjogojskoj farmi žive idiličnim seoskim životom. Ibru – Odabrana, brine o svinjama i o budućnosti svoje zanesene mlađe sestre – Male Ibru, koja se već godinama bezuspješno okušava u umjetničkim, sportskim i praktičnim vještinama. Problemi za sestre nastaju u trenutku u kojem svinje počnu krepavati, oteti profesor baleta nije uistinu profesor baleta, invalidni otac želi doći na vlastitu rođendansku proslavu, i u kojem ponestaje mjesta u priručnom groblju napravljenom u ružičnjaku. U trenucima nevolja, sestre se okreću jedna drugoj i unutarnjem svijetu u kojem uz pjesmu, čovjek zaboravlja brige.

Sveprisutnost montipajtonovske stvarnosti u medijima, koja vreba iz senzacionalističkih naslova, novinskih članaka, u kojima zapravo ne saznajemo ništa o protagonistima, njihovoj svakodnevnici i okolnostima koje su ih dovele do nekog čina, zatupljuje i izvrće ljudske vrijednosti.
Svinje su kazališni prikaz jedne obitelji koja se nalazi iza takvog članka, preslika jednog doma u kojem se sestre kriminalke suočavaju s posljedicama izbora koji kroje njihovu živopisnu svakodnevicu. Sestre Ibru navode nas da se s jedne strane suočimo s najbrutalnijom stvarnošću iz Crne kronike, a s druge pak strane kroz njihova emotivna stanja začas putujemo i selimo u svijet pomaknutog.

One su krvoločne ubojice, ali žene pune nerealiziranih snova i trauma iz djetinjstva. Upravo se na toj oprečnosti stvara apsurdni moment na kojem se jeza prožima s fantastičnim.

Predstavu financijski podržava Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija RH.

Autor drame: Tomislav Zajec
Režija: Morana Dolenc
Gluma: Valentina Lončarić i Nina Sabo
Glazba: Mark Mrakovčić
Tekst pjesama: Valentina Lončarić, Morana Dolenc, Nina Sabo
Kostimografija: Nina Sabo
Scenografija: Morana Dolenc i Ivan Botički
Glas spikera: Deni Sanković
Izrada makete: Drago Dolenc
Izrada scenografije: Marinko Radočaj i Ivan Botički
Oblikovatelj svjetla: Marinko Radočaj
Fotografije i plakat: Fanni Tutek-Hajnal


Kazališna družina Clou umjetnička je organizacija osnovana u kolovozu 2016. godine, a djeluje u Rijeci. Osnivačice umjetničke organizacije su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić. Glavni programi organizacije su kazališno, glazbeno-scensko i multimedijalno stvaralaštvo. Predstave nastale u UO CLOU poigravaju se granicama ustaljenih kazališnih formi, pa je tako unutar djelovanja organizacije pokrenut projekt PhiloLab4Kids koji spaja kazalište i filozofiju za djecu.

HKD klub
Skip to content