Kamen [ZeKaEm i Beogradsko dramsko pozorište]

Mislim da ćete morati smisliti gomilu prekrasnih novih laži, inače ljudi neće željeti nastaviti sa životom.
Kurt Vonnegut, Klaonica 5

U HKD-u 22.11. gostuju Zagrebačko kazalište mladih i Beogradsko dramsko pozorište s hvaljenom predstavom Kamen, nastalom po dramskom tekstu Mariusa von Mayenburga, u režiji mladog redatelja Patrika Lazića, u kojoj između ostalih igraju i legendarna Mirjana Karanović i Doris Šarić Kukuljica.

Kamen je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću – od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu.

Marius von Mayenburg, autor drame, vrlo je značajan njemački suvremeni tekstopisac, koji je svoju afirmaciju već doživio na europskim pozornicama, a sada će prvi put biti predstavljen i hrvatskoj publici.

Redatelj: Patrik Lazić
Dramaturginja: Katarina Pejović
Scenografkinja: Vesna Popović
Kostimografkinja: Marta Žegura
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Oblikovateljica zvuka: Teodora Đurković
Autori videa: Jelena Tvrdišić i Aleksandar Jakonić
Asistentica redatelja: Ana Janković

Glume:
Witha: Mirjana Karanović
Wolfgang: Dado Ćosić
Heidrun: Nataša Marković
Hannah: Iva Ilinčić
Mieze: Doris Šarić Kukuljica
Stefanie: Mia Melcher

djevojčice u videu: Maša Zoroe i Staša Baničević

s njemačkoga preveli: Drinka Gojković i Boris Perić


Ulaznice po cijeni od 80 kn (€10,62) moguće kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

Popust za članove HKD kluba: 20% uz upisivanje kȏda s članske iskaznice

Popust za umirovljenike i studente: 50%
Popust se ostvaruje isključivo na blagajni HKD-a, koja je otvorena sat vremena prije predstava.
Umirovljenici ostvaruju popust uz predočenje iskaznice Matice umirovljenika ili osobne iskaznice na kojoj se vidi da je osoba starija od 65 godina, a studenti uz predočenje x-ice.

Skip to content