Jakov Labrović: C8H11NO2

C8H11NO2 predstava je eksperimentalne izvedbene kompanije Room 100 nastala kao rezultat jedinstvenog kreativnog procesa umjetnika – kombinacija kontorcionizma, dislokacija, butoh plesa, break dancea i dark ambient glazbe uživo izvedene na analognim oscilatorima. Kreacija je potpuno tjelesni prikaz svijeta shizofrenije – intenzivan, uznemirujući, ali istovremeno intiman i hipnotičan. Šifrirani naziv predstave kemijska je oznaka za dopamin, neurotransmiter u mozgu koji podivlja kada osoba uđe u psihotično stanje svijesti.

Publiku u predstavu uvodi intimna ispovijed redateljevog brata oboljelog od shizofrenije na koju se nadovezuje fizička reakcija redatelja.

Živa ljudska tijela postaju glavni materijal za modeliranje i stvaranje formi – kinetičkih skulptura. Redatelj ih vidi kao inkubatore za razvoj shizofrene bolesti koja ih razdire, iskrivljuje i cijepa do potpunog gubitka identiteta.

Posebnu dimenziju scenografiji daje voda koja sudjeluje u razbijanju prostora i stvaranju iluzije o samome.Voda i kao simbol života reflektirajući tijelo – objekt na površini – oživljava tijelo izgubljenog identita koje dolazi u kontakt s imaginarnim bićem – samim sobom. Nestaju granice između stvarnosti i iluzije, a tijelo uspostavljajući kontakt pokušava doznati tko je on, jeli stvaran i što ga čini i definira stvarnim? U potrazi za odgovorima sjedinjuje se s imaginarnim bićem i oslobađa ljudskih formi…

Izvedba C8H11NO2 zapanjila je žiri Jeunes Talents Cirque Europe 2009 -2010 projekta priskrbivši kompaniji titulu laureata, najveći broj bodova u desetogodišnjoj povijesti projekta i kritiku o iznimnom primjeru inteligentne, precizne, promišljene i snažne kreacije.

C8H11NO2 premijerno je izvedena u Parizu u rujna 2011. godine i programirana je na festivalima izvedbenih umjetnosti, suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, Finskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj.

Koncept i izvedba: Room 100 (Jakov Labrović, Antonia Kuzmanić)
Režija: Jakov Labrović
Glazba i zvuk: Davor Gazde
Video: Jakov Labrović
Scenografija i svjetlo: Jakov Labrović, Antonia Kuzmanić
Kostimografija: Jakov Labrović, Ivan Labrović
Umjetnička suradnja: Angela Laurier, Ivan Labrović
Asistent na sceni: Mario Franić
Produkcija: Positive Force

HKD klub
Skip to content