Ilustrirana povijest špageta s rajčicom – Dante, pašta i Artusi

U sklopu VII. izdanja manifestacije Tjedan talijanske kuhinje u svijetu Generalni konzulat Italije u Rijeci u suradnji s Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom iz Zagreba u atrij Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku donosi izložbu Ilustrirana povijest špageta s rajčicom – Dante, pašta i Artusi.

Izložba se otvara u četvrtak 24.11. u 18 sati, nakon čega slijedi show cooking i degustacija talijanskih specijaliteta dvoje profesionalnih kuhara – Pasqualea Longobardia i Ane Uremović Longobardi iz zagrebačkog restorana Papavero Pizza & Food Lab.

Talijansko jelo par excellence nastaje polako, s doprinosima koji dolaze iz nekih davnih vremena i iz dalekih mjesta. Špageti o kojima priča Massimo Montanari vežu se uz povijesna zbivanja, ekonomiju i društvo. Nadasve, uče nas proširiti naš pogled, prepoznati doprinose drugih kultura. Ironične i precizne ilustracije koje potpisuje Luciano Ragozzino, sjajan bakropisac i akvarelist, stvaraju jedan grafički kontrapunkt tekstovima. On ne ilustrira, nego stvara, a njegove se vizualne metafore urezuju u našim glavama upotpunjujući riječi i stvarajući glavni ikonografski korpus stvoren do danas na temu povijesti špageta.

Obilježavajući sedamstotu godišnjicu Dantea prisjetimo se vermicella iz njegovog doba i počasti koju je Artusi odao velikom pjesniku, s tekstovima koje potpisuju Monica Alba i Giovanna Frosini te ilustracijama na temu koje i u ovom slučaju potpisuje Ragozzino i koje upotpunjuju izložbu.

HKD klub
Skip to content