HKD i StudioK Szinhaz: Memoria civitatis / Sjećanja gradova

Predstava Memoria Civitatis / Sjećanja gradova nastala je u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte, a najvećim dijelom bazirana je na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val.

Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Predstava Memoria civitatis prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

Predstava se izvodi na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluje i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je, kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.


Autori: Kata Gyarmati i Edvin Liverić
Redatelj: Edvin Liverić
Dramaturginja: Kata Gyarmati
Kostimografkinja: Viktória Boros
Kompozitor: Josip Maršić
Izbor glazbe: Edvin Liverić
Oblikovateljica svjetla: Berta Ninett
Igraju: Katalin Homonnai, Júlia Nyakó, Melitta Pallagi,Nina Sabo,Nika Ivančić,Deni Sanković, Gábor Nagypál, György Sipos i Dániel Lovas
Koprodukcija: Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD) i StudioK Szinhaz
Predstava je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim kulturnim institutom – Zagreb.

Predstava Sjećanja gradova dio je programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na ulazu u Exportdrvo.

HKD klub
Skip to content