GrafičaRI – međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika

Natječaj kojeg od 2013. godine provodi Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, nadovezuje se na bogatu tiskarsko-grafičku povijest Riječke grafičke škole. Natječaj je do sad rezultirao izložbom GrafičaRi s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Povodom obilježavanja 15-te godišnjice djelovanja APURi, napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva. Na natječaj koji je bio otvoren od 20.4. do 22.8. 2021. godine zaprimljeno je 246 prijava i 635 radova iz 31 zemlje, a prema odluci Povjerenstva odabrani su radovi 119 autora – 60 studenata i 59 mladih umjetnika, koji će se moći vidjeti na izložbi u Galeriji Kortil.

Međunarodno povjerenstvo činili su Letricija Linardić (Akademija primijenjene umjetnosti u Rijeci), Mario Čaušić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Vilma Bartolić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Breda Škrjanec (Mednarodni grafični likovni center, Slovenia) te tri inicijatorice projekta Ivana Bajcer (APURi), Dajana Radoš (APURi) i Sunčana Simichen (umjetnica).

Na otvorenju izložbe objavit će se i dodijeliti tri novčane nagrade te više pohvala autorima.

Provedba natječaja sufinancirana je od strane Sveučilišta u Rijeci – UNIRI projekti za mlade znanstvenike i umjetnike, dok je izložbu u Kortilu podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke.


Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe molimo unaprijed najaviti na kontakte Galerije.  

Skip to content