Glowing Globe: Ethics and Aesthetics in Postdigital Art

Dugogodišnji partner Galerije Kortil, APURi – Centar za inovativne medije, organizira novo izdanje izložbe Glowing Globe, ove godine s podnaslovom Ethics and Aesthetics in Postdigital Art / Etika i estetika u postdigitalnoj umjetnosti. Izložba se otvara 12. listopada u 19 sati.

Pojavom pandemije izazvane virusom mnogi procesi vezani uz razvoj i korištenje digitalne tehnologije postali su vidljivi i široko primjenjivi u praksi. U takvim okolnostima postavlja se pitanje važnosti etike u digitalnoj tehnologiji, te odnosa etike i estetike u postdigitalnoj umjetnosti. Je li to nešto što je estetski i vizualno dopadljivo napravljeno da poštuje i određene etičke norme? Stoga će međunarodna multimedijalna izložba nastojati istražiti što znači etički pristup umjetničkom djelu i kako se to odražava u odnosu na estetiku u postdigitalnoj umjetnosti.

Kustosice izložbe su Ingeborg Fülepp i Dijana Protić, a umjetnici koji izlažu Nika Oblak & Primož Novak (SI), Markus Hanakam & Roswitha Schuller (A), Filip Borelli (HR), Mario MU (HR), Anastasia Marčelja (HR) i Rivka Rinn (Il).

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada, radnim ranom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.


Glowing Globe je međunarodna manifestacija koja će se održati po četvrti put. Program je inovativan i edukativan jer se bavi istraživanjem i razumijevanjem pojmova i fenomena postdigitalne kulture, što je posebno aktualno u suvremenoj umjetnosti i društvu. Uz izložbu u Galeriji Kortil, održat će se i simpozij u Akvariju Sveučilišta u Rijeci 13. listopada od 10 do 16 sati, projekcije i performansi u Astronomskom centru Rijeka 13. listopada u 20 sati te okrugli stol na Akademiji primijenjenih umjetnosti 14. listopada.

Manifestacija se organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Rijeke, a u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, Francuskim institutom Croatia u Zagrebu, Ministarstvom kulture RS, koprodukcija Aksioma – Institut za suvremenu umjetnost Ljubljana, Astronomskim centrom Rijeka i drugima.


HKD klub
Skip to content