Festival inkluzivne scene: Prostorvrijeme / Treptaj tišine / Sraz

Prostorvrijeme
25.6. / foyer/ u 19:30 sati

Prostorvrijeme (Space-Time continuum) je pojam iz područja fizike koji spaja tri dimenzije prostora i jednu dimenziju vremena u jedan četverodimenzionalni kontinuum. Kako ples i fizika i u svakodnevnom životu i u plesnoj umjetnosti imaju mnoštvo dodirnih točaka, kroz kraći koreografski rad Prostorvrijeme 9 plesača spaja 3 prostorne dimenzije i vremensku dimenziju u jednu koreografiju.

Plesni kolektiv Magija inkluzivna je plesna skupina iz Rijeke (Hrvatska) koja kreativno istražuje plesni pokret na području suvremenog plesa, plesne improvizacije i izvedbene umjetnosti. Osnovana je 2008. godine na inicijativu plesne umjetnice Gordane Svetopetrić, a čini ju mješoviti plesni ansambl. Riječ je o plesačima različitih stupnjeva i vrsta tjelesnog oštećenja koji svoje umjetničke i produkcijske suradnje ostvaruju sa profesionalnim plesačima suvremene plesne nezavisne scene.

Autori: Sanja Josipović i Jelena Lečić
Ko-autori i plesači: Tamara Bračun, Vedran Grozdanić, Isabella Hujić, Snježana Keleminec, Kristina Kovačić, Karla Lazović, Anita Rumac, Tea Superina, Klara Višić


Treptaj tišine
25.6. / mala scena/ u 20 sati

Treptaj tišine je narativno plesni duet koji nam pokazuje što se događa u našem tijelu i umu kada smo prisiljeni biti bez fizičkog kontakta, odnosno dodira, kako ta činjenica djeluje na naše psihofizičko zdravlje. Ljudi su društvena bića i za nas opstanak potrebni su nam zagrljaj i dodir. Fizička i mentalna povezanost sa drugim ljudskim bićem. Treptaj tišine otkriva u koja emocionalna i društvena stanja ulazimo kada nam nedostaje osjetilo dodira.

Kroz sponu jednog ili dvaju tijela, isprepleću se niti koje nas spajaju sa nama samima ili sa drugom individuom. Da li se u potpunosti možemo povezati u harmoniju duha i tijela ako nam nedostaje dodir druge individue. Dodir nam je potreban poput zraka, kroz dodir živimo i dišemo.

Autorica, koreograf: Tamara Bračun
Ples i kreacija : Marina Bura i Tamara Bračun
Fotografije i trailer: Nina Đurđević
Koprodukcija: DIVERT, kolektiv Magija
Premijera: 25.6.2022.


Sraz
25.6. / mala scena/ u 20:30 sati

Uzela sam Macov Red rock i njime namazala svoje usne. Lagano sam ubrzavala korak. Iznad mene se vrtjela disko kugla i poput šljokica osvjetljavala moje lice. Ulovio me je osjećaj gađenja i postalo mi je neugodno. Začuo se zveckaj staklenih bočica. Trag života davala je jedino crno bijela mačke bez jednog oka. Neka čeka, pomislila sam. Hladni vjetar mi je gladio obraze. Ona je iz njenih drhtavih ruku pala na pod. Kanalizacija se slijevala iz nepoznatog izvora na stepenice i na njima tvorila razne nepravilne oblike. Mislim da trebate krenuti kući. Vidio se zapušten veliki vrt prepun građevinskog materijala, mala kućica za psa i ispijen pas koji nezainteresirano na lancu leži pored nje. Pogled na ove oronule i zapuštene vile okupirao mi je misli: što protok vremena može učiniti i koliko je ono zapravo moćno i neumoljivo za sve što nas okružuje i koliko je zapravo sve, ali baš sve prolazno. Kako kažu, danas jesi – sutra više nisi. Zamišljeni pogledi prerasli su u povratak u prošlost poput vremeplova mogla sam zamisliti ljude iz visokog društva koji se nedjeljom nalaze i druže u osunčanom vrtu, kako ispijaju čaj i igraju se reketima. Zamislila sam njihove predivne bijele haljine, kako im je bilo lijepo. Ne daj se cipelico! Iz maštarenja me trznulo toplo tijelo između mojih listova – mačka je došla nešto žicati.

Autor: Martina Rukavina
Koautori/izvođači: Sanja Polić i Marija Maksimović
Produkcija: Kolektiv Magija
Premijera: 25.6.2022.


Festival inkluzivne scene je umjetnička manifestacija koja se već sedmu godinu za redom organizira u Rijeci, a kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Cilj festivala je osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. Po svom sadržaju festival je osmišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta. U samom središtu koncepta naglasak je na inkluziji, gostovanju inkluzivnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s plesnim ansamblima i predavačima.


Ulaznice po cijeni od 30 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.


Klima u velikoj dvorani ne radi.
Žao nam je zbog neugodnosti, Grad Rijeka radi na otklanjanju kvara.

HKD klub
Skip to content