Festival inkluzivne scene: Neobične ljubavi [DIVERT]

Neobične ljubavi predstava je za dječju i mladu publiku, ali i sve ostale koje zanima – ljubav.
Ljubav je, između ostalih svojih neobičnosti, jedina imenica koja ima funkcija glagola. Sam po sebi, pojam ljubavi je nejasan, zbunjujuć, općenit. Tek kada smo u njemu, kada se živi voleći, ljubav dobiva svoje značenje.

Ovu smo temu izabirali kako bismo magičnim svijetom kazališta djeci i mladima otvorili, u današnje vrijeme gotovo subverzivni pojam ljubavi. Pitanja poput Što je to što zovemo ljubav?, Zašto volimo nešto ili nekoga?, Kako osjećamo ljubav? i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, početna su točka ovog autorskog projekta. Za nas, ova je predstava kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo svi, bez obzira na dob, izloženi, kao i komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji na potpuno neprimjeren način tumače ljubav… a upravo su kvaliteta i snaga ljubavi koju primamo u djetinjstvu ono što nas za cijeli život obilježi i formira.

U našem se projektu zato bavimo onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen.
Neobične ljubavi predstava je u kojoj nizom situacija pričamo priče o – ljubavi. Izvođačkom se igrom, plesom i pjesmom, raznim referencama iz priča, pop-kulture i sjećanjima na djetinjstvo otvaraju prepoznatljivi odnosi, neki duhoviti i zabavni, a neki i s druge strane ljubavi, oni koje podsjećaju da ljubav liječi, ali ponekad i boli. Tako susrećemo nezgrapnu ljubav iz svijeta lutaka, situaciju iz školskih hodnika i tajnovitu pre-teen boy – girl zaljubljenost, niz obiteljskih odnosa – onih razigranih među braćom i sestrama, i uvijek kompliciranih među roditeljima i djecom, a susrećemo i čistu dječju ljubav prema svijetu…
…no što u ovoj predstavi radi Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i batmobil, kako je tekla ljubavna priča između tajanstvenih Kikija i Dragane, i postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat ćemo odgovorit predstavom Neobične ljubavi.

Redatelj i koreograf: Žak Valenta
Izvođači: Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila / Eleonora Vrdoljak, Helvecia Sekulić / Nina Vidan
Skladatelj: Dušan Maksimovski
Svjetlo, foto i grafičko oblikovanje: Jason Mulhausen
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Produkcija: DIVERT inkluzivni plesni kolektiv 2020.

DIVERT inkluzivni plesni kolektiv profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostujemo po brojnim plesnim i kazališnim festivalima. Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije.


Festival inkluzivne scene je umjetnička manifestacija koja se već sedmu godinu za redom organizira u Rijeci, a kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Cilj festivala je osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. Po svom sadržaju festival je osmišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta. U samom središtu koncepta naglasak je na inkluziji, gostovanju inkluzivnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s plesnim ansamblima i predavačima.


Ulaznice po cijeni od 30 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

HKD klub
Skip to content