Dramski i plesni studio Istarskog narodnog kazališta: Beskrilci u oblacima

Riječko kazalište mladih Kamov ugostit će predstavu nagrađenu na nedavno održanom, 23. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ Beskrilci u oblacima u izvedbi Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula koje je zbog bolesti člana bilo primorano otkazati dolazak.

Autorica i koreografkinja Andrea Gotovina i njena ekipa pristupili su ovoj temi pažljivo, proučavajući svijet kukaca prije nego što su ga prezentirali na sceni i onda otišli korak dalje. U pola sata trajanja predstave prezentira se jedan novi, otvoreni pristup kukcima kao stanovnicima zajedničkog prirodnog okruženja. Oni su u stvarnosti mali, možda ne uvijek vidljivi, ali u ovoj predstavi oni su itekako veliki i živahni i nose se sa specifično svojim problemima.

U predstavi Plesnog studija INK nastupaju Alja Erjavec, Karla Medakov / Noa Pavlinović, Lana Crnogorčić, Mark Marić, Mirjana Andrić, Nina Peruško / Michelle Salome Kursar, a ovaj su se put svijetom kukaca koji je poslužio kao inspiracija za raznolike pokrete, ali i za kostime Desanke Janković, glazbu Carlosa Andresa Fagina i rasvjetu Darija Družete.

Svijet ovih kazališnih beskrilaca možemo promatrati kao neku odvojenu zajednicu, oni mogu biti simbol ljudi prema kojima imamo predrasude ili ih jednostavno ne razumijemo, možda i namjerno ignoriramo. To vjerojatno nije poruka predstave, ali mogu se “Beskrilci u oblacima” iščitati i na taj način. Bogomoljku vidimo kao opasnu, što ona i jest za druge kukce, ali je li ikad itko razmišljao koliko je ona zapravo veličanstvena, baš poput nekog samuraja ili majstora drevnih borilačkih vještina? Ili kako je svim tim kukcima kada zapuše vjetar, kako održavaju ravnotežu, koliko se osjećaju bespomoćnima?


Ulaz je slobodan, uz obaveznu rezervaciju na kamov@hnk-zajc.hr.

Za događanje nije potrebno posjedovati COVID potvrdu jer se izvodi sa smanjenim kapacitetom gledališta, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, mjerenje temperature i upisivanje u evidenciju pri ulasku.

HKD klub
Skip to content