Kreativni laboratorij suvremenog kazališta Krila: Dragocjeni biser // predstava

“Dragocjeni biser” je predstava fizičkog kazališta autorice Ivane Peranić. Glavni motivi predstave su poniranje, refleksija i konstantno suočavanje sa samom sobom, te traženje svojeg autenticčnog unutarnjeg bića i istinskog puta. Ova predstava je potraga za realnošću, stvarnošću jer “when we are alienated from our true self, our gut feelings, we’ve no longer have sense of reality, of true.” (Gabor Mate). U predstavi je naglasak stavljen na autoričinu samo-refleksiju u kojima se miješa subjektivno i fikcionalno, stvarno i performativno. Autorski tim je veliku pažnju posvetio suigri i međusobnoj povezanosti scenskih elemenata koreografije, svjetla, glazbe, rekvizita i kostimografije.

Ovim radom autorica nastavlja svoje umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, a koje je započela još 2017. u predstavi “Pod pozornicom” (2017.) Predstava “Pod pozornicom” selekcionirana je za Plesnu mrežu Hrvatske 2018. kao jedna od najuspješnijih plesnih predstava i predstava pokreta u 2017. godini.

Predstava “Dragocjeni biser” dio je festivala TranziT – festival europskih suvremenih kazališnih praksi. TranziT je festival suvremenih europskih kazališnih praksi koji će u svojem pilot izdanju imati tri produkcije i jednu radionicu u razdoblju od ožujka do listopada 2020. Festival je usmjeren na europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta, koja predstavljaju neinstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom.

Pripremu i provedbu projekta sufinancirala je RIJEKA 2020 u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Skip to content