Dan otvorenih vrata HKD-a: vodstva prostorom / prikazivanje predstave u tehnologiji virtualne stvarnosti / plesnjak?

Na samom početku proljeća Hrvatski kulturni dom na Sušaku se provjetrava – otvara svoja vrata i zove posjetitelje da zavire u sve njegove inače skrivene kutke, nudi priliku da budu jedni od prvih koji će posredstvom tehnologije virtualne stvarnosti (VR) pogledati predstavu, a možda na kraju dana svi i zaplešemo…

Program
11:00 / 12:00 / 13:00 sati – vodstva prostorom HKD-a i Galerije Kortil / besplatno
18:00 / 20:00 sati – plesna predstava Joy Alpuerto Ritter Babae u tehnologiji virtualne stvarnosti (VR) / 40 kn
21:00 – plesnjak Svi marš na ples! / besplatno

Dan otvorenih vrata ponudit će zainteresiranima tri vodstva prostorom u sklopu kojih će moći zaviriti iza scene, iskusiti kakav je osjećaj stajati na pozornici, popeti se u tonsku kabinu, dobiti informaciju više o izložbi koja će tada biti aktualna – Usporavanje velikog Lovre Artukovića. Vodstva u terminima u 11, 12 i 13 sati namijenjena svim radoznalim dobnim skupinama su besplatna, a prijave su obavezne na e-mejl info@hkd-rijeka.hr.

HKD će iskoristiti ovaj dan da gledateljima ponudi i jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi donosi predstavu snimljenu tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a. Riječ je o plesnoj predstavi Babae impresivne Joy Alpuerto Ritter, jednoj od predstava koje plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci i Pragu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda jednu od Springback Ringside predstava. Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.
Predstava Babae prikazivat će se u 18 i 19 sati, a ulaz je 40 kn. Ulaznice se mogu kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji ili New soundu (Matulji) te sat vremena prije događanja na blagajni HKD-a na Sušaku.

Joy Alpuerto Ritter: Babae
Inspirirana plesom vještica Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti kako ga je nazvala Judith MacKrell, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. BABAE, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.

Na samom kraju dana, ukoliko epidemiološke mjere to budu dopuštale, zaplesat ćemo na velikom međugeneracijskom i inkluzivnom plesnjaku Svi marš na ples! Nakon prvog plesnjaka održanog na jesen 2019. godine, zbog interesa i reakcija rasplesanih posjetitelja bilo je jasno da će plesnjaci ući na redovan repertoar HKD-a, ali su zbog epidemiološke situacije stalno odgađani i prebacivani na neka bolja vremena. S nadom sa proljeće donosi ta bolja vremena, plesnjak je u pripremi i čeka u niskom startu, pa ako situacija bude ocijenjena sigurnom – idemo na ples!
Plesnjak kreće u 21 sat i ulaz je besplatan.

Skip to content