Dan otvorenih vrata HKD-a: vodstva prostorom / prikazivanje predstave u tehnologiji virtualne stvarnosti

Na samom početku proljeća Hrvatski kulturni dom na Sušaku se provjetrava – otvara svoja vrata i zove posjetitelje da zavire u sve njegove inače skrivene kutke, a nudi i priliku da budu jedni od prvih koji će posredstvom tehnologije virtualne stvarnosti (VR) pogledati predstavu.

Program
11:00 / 13:00 sati – vodstva prostorom HKD-a i Galerije Kortil / besplatno
18:00 / 20:00 sati – plesna predstava Joy Alpuerto Ritter Babae u tehnologiji virtualne stvarnosti (VR) / 50 kn

Dan otvorenih vrata ponudit će zainteresiranima vodstva prostorom u sklopu kojih će moći zaviriti iza scene, iskusiti kakav je osjećaj stajati na pozornici, popeti se u tonsku kabinu, dobiti informaciju više o izložbi velikog Lovre Artukovića Usporavanje koja je aktualna u Galeriji Kortil. Vodstva u terminima u 11 i 13 sati namijenjena svim radoznalim dobnim skupinama su besplatna, a prijave uz navođenje željenog termina su obavezne na e-mejl info@hkd-rijeka.hr.

HKD će iskoristiti ovaj dan da gledateljima ponudi i jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi donosi predstavu snimljenu tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a. Riječ je o plesnoj predstavi Babae impresivne Joy Alpuerto Ritter, jednoj od predstava koje plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci, Pragu i Londonu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda jednu od Springback Ringside predstava. Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.
Predstava Babae prikazivat će se u 18 i 20 sati, a ulaz je 50 kn. Ulaznice se mogu kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji ili New soundu (Matulji) te sat vremena prije događanja na blagajni HKD-a na Sušaku. Nakon predstave u 20 sati za zainteresirane će biti organiziran i razgovor s Joy Alperto Ritter putem Zoom aplikacije.

Joy Alpuerto Ritter: Babae
Inspirirana plesom vještica Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti kako ga je nazvala Judith MacKrell, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. Babae, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.

Događanja se organiziraju uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

HKD klub
Skip to content