Damir Imamović

Damira Imamovića s pravom nazivaju kraljem sevdaha i revolucionarom ovog žanra, redizajnerom balkanskog blusea. Svestrani sarajevski pjevač, glazbenik rodom iz poznate sevdaške obitelji, karizmatičan je performer i neumorni inovator  u pronalaženju originalnih načina stapanja bogate prošlosti sevdaha s budućnošću koja se širi i osnažuje. Od 2005. Damir nastupa sa svojim triom, kvartetom Sevdah Takht, kao i u prigodnim projektima s Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Jelenom Popržan, Jadrankom Stojaković, Natsuki Kido, Draganom Dautovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Bacharom Khalifeom, Ericom Vloeimansom i mnogim drugima. Snimio je šest albuma za Glitterbeat Records i Wrasse Records te je surađivao s producentima poput Chrisa Eckmana i Joea Boyda.

Damir Imamović premijerno dolazi u Rijeku u formi trija, kojeg osim njega čine i Žiga Golob na kontrabasu i Derya Türkan na kemencheu.

Imamović je sa svojim mnogobrojnim projektima gostovao u Kini, Meksiku, diljem Europe i SAD-a, u prestižnim prostorima poput The Kennedy Center (Washington DC), Concertgebouw (Amsterdam), Kolarac (Beograd), Centre Pompidou (Pariz)…, uz njegov rad snimljen je i dokumentarni film Sevdah Marine Andree-Škop (DIM, 2009.), a on sam napisao je i knjigu Sevdah – prvu povijest žanra (Vrijeme, 2016). Vrlo je aktivan i kao predavač tradicionalne glazbe. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu SevdahLab – putujućim laboratorijom sevdaha, kojim Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. SevdahLab predavanja i radionice održavaju se na prestižnim fakultetima, muzičkim institutima i drugim prostorima u Europi i Americi.

Njegov Posljednji album Singer of Tales iz 2020., snimljen je u suradnji sa producentima Joeom Boydom (Nick Drake, R.E.M., Fairport Convention) i Andreom Goertler, pod redateljskom palicom Grammyem proslavljenog Jerrya Boysa (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré) u izdanju Wrasse Recordsa.

Kombinacija njegovog moćnog i okretnog pjevanja uz pratnju gudačkih instrumenta na albumu stvaraju zavodljiv i originalan akustični zvuk. Uz Imamovića, ostali članovi kvarteta su  legendarni basist Greg Cohen, Derya Türkan na kemencheu (instrument vrlo nalik guslama) i virtuozna violinistica Ivana Đurić. Inspiraciju za album pronašao je u istoimenoj knjizi harvardskog etnografa Alberta Lorda o putovanjima njegova mentora Balkanom u 30-im godinama 20. stoljeća. U tim istraživanjima spominju se narodne pjesme koje sežu još iz vremena Homerove Ilijade. 


Ulaznice po cijeni od €15 (113,02 kn) u pretprodaji ili €20 (150,69 kn) na dan koncerta moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

Popust za članove HKD kluba: 20% uz upisivanje kȏda s članske iskaznice

Skip to content