Brdo kulture: Site specific prezentacija plesne radionice InkubatoRI

U organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u svibnju je održana dvotjedna plesna radionica s finskom koreografkinjom Jennom Jalonen, a u subotu 12. lipnja s početkom u 13 sati u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se site specific prezentacija ove radionice. Prezentacija se održava u sklopu projekta Brdo kulture.

Radionica je bila namijenjena mladim plesačima s iskustvom raznih plesnih tehnika u dobi od 14 do 22 godine, koje je zanimalo stjecanje znanja i vještina potrebnih za rad na profesionalnoj plesnoj produkciji. Finalna produkcija održat će se u sezoni 2021/2022. na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, a u subotu će posjetitelji moći dobiti mali uvid u rad Jenne Jalonen s polaznicama Mateom Brnčić, Dorom Lenac, Eleonorom Ećimović, Petrom Velepič i Leom Čaval.

Jenna Jalonen aka triplejay rođena je u Finskoj, školovala se u Mađarskoj, a trenutno živi i radi u Belgiji i Mađarskoj. Nakon studija klasičnog baleta u Finskoj nacionalnoj opernoj i baletnoj školi i Mađarskoj plesnoj akademiji u Budimpešti, prešla je na područje suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti. Od 2010. godine pleše i surađuje s nekoliko međunarodnih skupina i koreografa kao što su Eva Duda Dance Co., Central Europe Dance Theater, Kubilai Khan Investigations, Kwaad bloed/Ugo Dehaes, fABULEUS, Thierry de Mey, Theater Bremen, Máté Mészáros, Untamed Productions, Notch Company/Oriane Varak i HODWORKS. Zajedno s Beatrix Simkó i njihovom produkcijom Long time no see! bila je dio službenog programa na Festival d’Avignon 2018 i jedna od odabranih produkcija na Aerowaves Twenty19 Spring Forward festivalu. Podučava i razvija triplewave, praksu pokreta koja poziva plesača na putovanje – meditativno i fizičko – koristeći mehaniku vala u tijelu kroz različite plesne stilove i dinamike. U svom umjetničkom radu kontinuirano istražuje ekstremnu tjelesnost svjesnog i nesvjesnog tijela, mrtvog tijela u pokretu. Izvan studija i scene, Jenna je suosnivačica i pokretačica Collective Dopea.

Projekt pod radnim nazivom inkubatoRI podržan je od strane Primorsko-goranske županije.

Brdo kulture projekt je u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koji prostorno i programski povezuje ustanove u kulturi s privatnim sektorom kojem je kultura područje djelovanja.

Skip to content