Babae / predstava snimljena tehnikom virtualne stvarnosti (VR)

Hrvatski kulturni dom na Sušaku svojim posjetiteljima nudi i jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi donosi predstavu snimljenu tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a.

Riječ je o plesnoj predstavi Babae impresivne Joy Alpuerto Ritter, jednoj od predstava koje plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci i Pragu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda jednu od Springback Ringside predstava.

Babae / Inspirirana plesom vještica Mary Wigman, “remek-djelom neobičnosti” kako ga je nazvala Judith MacKrell, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. BABAE, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači “žena”, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.

Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a.

Skip to content