Babae / predstava snimljena tehnikom virtualne stvarnosti (VR)

Hrvatski kulturni dom na Sušaku svojim posjetiteljima nudi jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi donosi predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a.

Prva na rasporedu je plesna predstava Babae impresivne Joy Alpuerto Ritter koja će se moći pogledati u dva termina – u 18 i u 20 sati, a nakon posljednje predstave za zainteresirane će biti organiziran i razgovor s Joy Alperto Ritter putem Zoom aplikacije.

Babae je jedna od predstava koje je plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside, a dio ove pionirske VR ekipe bila je i riječka firma Pilot Media koja odrađuje snimanje i postprodukciju za Aerowaves. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci, Pragu i Londonu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda dio Springback Ringside predstava.

Joy Alpuerto Ritter rođena je u Los Angelesu, a odrasla je u Njemačkoj. Trenirala je balet, jazz, filipinski i polinezijski narodni ples, tijekom svoje karijere bavila se urbanim plesnim stilovima poput hip-hopa, breakdancea i voguinga, plesala je i nastupala kao aerial artist u Cirque du Soleil u sklopu svjetske turneje Michaela Jacksona Immortal. Surađivala je i kao koreografkinja s bendom Florence and the Machine, radila je predstave za Salzburšku eksperimentalnu plesnu akademiju, Fakultet plesnih umjetnosti u Rimu i Peking Dance Academy.

U polusatnoj predstavi Babae, Joy Alpuerto Ritter spajajući svoje korijene iz filipinskog narodnog te klasičnog plesa s pokretima hip-hopa i voguinga, preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. Babae, što na tagaloškom (filipinskom) jeziku znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.

Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a.


Događanje se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

HKD klub
Skip to content