A4 – Mak Hubjer: U sjeni

Izložbom U sjeni Maka Hubjera Galerija Kortil programski otvara sljedeću, 2022. godinu. Ova izložba koja se otvara 13. prosinca u 19 sati nagrađeni je projekt 4. izdanja natječaja A4 iz 2021. godine koji spaja studente diplomskih studija umjetničkih akademija i studija povijesti umjetnosti u Hrvatskoj. 

O radu Maka Hubjera, kustos izložbe Božo Domazet kaže: Potaknut fenomenima ideoloških uplitanja u javni prostor, rad pred Vama korak je u promišljanju složenog odnosa spomenika, sjećanja i prostora u koji se on postavlja. Dvije video instalacije srž su rada Maka Hubjera, u kojima se autor fokusira na samu sjenu spomenika propitujući svojom daljnjom akcijom njezinu zbiljsku, ali još i više simboličku narav. Naizgled fragilna i nestalna pojava postaje fokusom i nositeljem cijele dramaturgije te izrazito složene pripovijesti.
Instalacije prikazuju proces čišćenja sjene spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Ovaj umjetnikov pristup zapravo je pokušaj otkrivanja tenzija koje su osnova, ne samo određenih povijesnih narativa koji se kroz umjetnost plasiraju u javnom prostoru i široj domeni javnog komuniciranja, već́ i višestrukih i nepredvidivih procesa distorzije, reinterpretacije i brisanja. Pridruženi elementi žarišnim Hubjerovim instalacijama četiri su manje njegove intervencije na fotografiju spomenika u Zagrebu, koje pak prate prigodni video zapisi procesa samog izvođenja.

Mentori su red. prof. art (T) Viktor Popović i doc.art. Neli Ružić s Umjetničke akademije u Splitu i  izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević s Filozofskog fakulteta u Splitu.

Galerija će biti zatvorena 24. i 25. te 31. prosinca 2021. kao i 1. i 6. siječnja 2022.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe molimo unaprijed najaviti na kontakte Galerije.  

HKD klub
Skip to content