A4 – 5. izdanje: Mihael Frančić – Ennui

Prva izložba Galerije Kortil u 2023. godini je 5. izdanje ciklusa A4 – izložbe proizašle iz nacionalnog natječaja namijenjenog studentima diplomskih studija likovnih akademija i studentima povijesti umjetnosti.

Pobjednici ovogodišnjeg A4 natječaja su umjetnik Mihael Frančić s Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu (mentori: Viktor Popović, red. prof. art i Neli Ružić, doc. art.) i kustosica Blaženka Miše s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu (mentor Dalibor Prančević, izv. prof. dr. sc.). Prvi je postav izložbe bio krajem 2022. godine u Galeriji umjetnina u Splitu, a nakon Rijeke vidjet će je publika iz Zagreba i Osijeka.

Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa.
(iz predgovora kataloga Blaženke Miše)

HKD klub
Skip to content