A4 – 3. izdanje / Maja Flajsig i Maja Gjajić: Oblici vremena i kronotopije

Galerija Kortil početkom ožujka ugošćuje još jedno izdanje platforme A4 koja svake godine odabire tandem sastavljen od mladog umjetnika i povjesničara umjetnosti te organizira izložbe u  četiri grada koja u sklopu svojih sveučilišta imaju studijske programe povijesti umjetnosti i likovnih akademija – u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.  A4 na taj način podržava i potiče aktivnost studenata i stjecanje novih kompetencija kroz praktično iskustvo.

Od 2. do 13. ožujka izložbom Oblici vremena i kronotopije u Kortilu će se predstaviti dvije Maje – umjetnica Maja Gjajić uz kuriranje povjesničarke umjetnosti Maje Flajsig. Autorice su, uz mentorstvo svojih profesora, izv. prof. art. Marija Čaušića, doc. art. Vjerana Hrpke (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) i dr. sc. Jasne Galjer (Filozofski fakultet u Zagrebu), pobjednice prošlogodišnjeg natječaja nacionalnog programa A4. Nakon izložbe u Galeriji umjetnina, izložba iz Splita stiže u Rijeku, a potom slijede Zagreb i Osijek.

Putovati znači vratiti se”, zaključio je nekoć Gabriel Garcia Márquez posljednjim stihovima svoje poetične meditacije o putovanju. Tek po povratku s putovanja doista uviđamo na koji način su se naši sustavi razmišljanja izmijenili i na koji je način naš perceptivni aparat postao izoštreniji. Osjećajući promjenu koja nadolazi, pokušavajući sačuvati trenutke koji su ponekad od formativnog značenja, otjelovljujemo svoje uspomene. Tako nova iskustva različitih vremena i prostora prožimaju umjetničke vrste poput putopisa i fotografskih serija, navodi autorica predgovora katalogu izložbe.


Maja Gjajić (1996.) u srpnju 2020. završila je modul grafike na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sudjelovala je na brojnim izložbama i projekatima te je dobitnica mnogih nagrada, među kojima se mogu izdvojiti; Dekaničina nagrada za uspjeh (2015.) i nagrada za najbolji studentski rad (2017.). Izlagala je na nizu skupnih izložbi poput Izložba umjetničke grafike studenata UAOS u Galeriji Vasko Lipovac Split (2017.); izložba nagrađenih studenata AUKOS STARTER 3 u Galeriji Kazamat i Muzeju grada Đakova (2017., 2018.); Na rubu fotografije u Galeriji Kazamat Osijek, 2018.; međunarodna izložba Minijature u Vršilnici Zaprešić (2018.); sudjelovanje na međunarodnoj radionici umjetničke grafike IWAGO 7 (AUKOS, 2018.) te grupna izložba povodom iste u Galeriji Kazamat (2018., 2019.); Plati i nosi u Galeriji Bačva te nagrada za najbolji rad na izložbi (2018.); zložba Nesvrstani u Laubi (2019.); trienale grafike u Gradskom muzeju Skopja.

Maja Flajsig (1994.) je magistra povijesti umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije. Djeluje kao nezavisna kustosica u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se pisanjem likovne kritike, osvrta i intervjua za portale Vizkultura, Kulturpunkt i Suvremena hrvatska fotografija, časopis Narodna umjetnist i radijsku emisiju HR3 Triptih. Surađuje s udrugom Ured za fotografiju i udrugom 90-60-90 te galerijom Crta pri razvijanju diskurzivnih sadržaja i izložbenih projekata. Aktivna je članica udruge 4 grada Dragodid koja se bavi očuvanjem suhozidne baštine. Istraživačka nastojanja koja čine polje njenih interesa su interdisciplinarni pristupi suvremenim umjetničkim fenomenima kroz vizualnu antropologiju koji se ponajviše tiču participativnog djelovanja u zajednici i umjetnosti u javnom prostoru i prirodnom okolišu, posebice u kontekstu manjih lokalnih sredina.


Radno vrijeme Galerije Kortil: ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati / subotom od 10 do 13 sati
Ulaz je slobodan.

HKD klub
Skip to content